Domowy chleb - jak wspomóc regionalny biznes?
W związku z panującą epidemią COVID-19 wiele biznesów pozostaje zamkniętych na skutek wprowadzanych restrykcji, szczególnie cierpi na tym branża hotelowa, która może przyjmować jedynie osoby znajdujące się w podróży służbowej oraz w kilku innych przypadkach. Na razie nie jest znany dokładny termin odmrożenia branży hotelowej, dlatego wiele miejsc próbuje wspomóc swoją działalność na niezwykle oryginalne sposoby. Siedlisko Janczar to ośrodek wypoczynkowy, w którym powstaje mała piekarnia, w której pieczone będą domowe chleby, które można nazwać ekologicznymi ze względu na brak zawartych w nich spulchniaczy czy dodatków chemicznych.
Na terenie Siedliska Janczar będą wypiekane aromatyczne chleby z mąki pszennej lub mąki orkiszowej. Cały proces pieczenia chleba będzie przeprowadzany od podstaw, a więc zaczynając od samodzielnego zasiania oraz uprawy zboża, a następnie przetworzenia go na mąkę. Chleby będą pieczone z domowej receptury przekazywanej sobie przez pokolenia - chleb będzie zachwycał delikatnym smakiem oraz aromatycznym zapachem. Chleb ma być wypiekany w piecu ogrzewanym drewnem, dzięki czemu zyska na chrupkości oraz smakowitym zapachu.
Chleby wypiekane w małej piekarni Siedliska Janczar nie tylko mają być dostępne dla gości hotelowych, ale również do okolicznych mieszkańców, którzy chcą cieszyć się smakiem domowego chleba, a jednocześnie wesprzeć funkcjonowanie ośrodka. Siedlisko Janczar świadczy również usługi, m.in. cateringową, dzięki której będziesz mógł zorganizować wigilię lub spotkanie firmowe z przepysznym jedzeniem staropolskim, lub przygotowanym z produktów od lokalnych dostawców.