Gdzie zjeść podczas RestaurantWeekⓇ? Przewodnik po nowych adresach
Poznaj najnowsze debiuty kulinarne tegorocznej edycji RestaurantWeekⓇ, która dostarcza niezapomnianych doznań smakowych do 17 listopada. W ramach festiwalu, pod hasłem #FoodieMoments, miłośnicy dobrego jedzenia mogą wybierać spośród ponad 100 nowo otwartych restauracji w całej Polsce. Za jedyne 69,99 zł plus 5,98 zł opłaty rezerwacyjnej goście mogą cieszyć się trzydaniowym menu, wzbogaconym o prezent od partnera festiwalu.
W Rzeszowie warto odwiedzić restaurację Ale Dym na Grunwaldzkiej 5, która oferuje kuchnię włoską z wykorzystaniem najwyższej jakości składników. Festiwalowe menu zaczyna się od bruschetty z pastą z tuńczyka i pikantną kiełbasą n’duja. Następnie podawana jest pizza z puree z dyni, grana padano DOP, mozzarellą fior di latte i pikantną gorgonzolą, a deser to cannoli z kremem pistacjowym. Dla wegetarian przewidziano bruschettę z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i bazylią, pizzę z burratą, solą morską i pomidorami pelati, a na deser suflet czekoladowy z musem z jagód i miętą.
Kolejna godna uwagi restauracja to KUK NUK, prowadzona przez Macieja Stankiewicza, znana z nowoczesnego podejścia do kuchni, z menu opartym o świeże, regionalne produkty i technologię sous-vide. W ofercie festiwalowej znajdziemy panierowany bakłażan z musem z sera feta, granatem, miętą, pesto z suszonych pomidorów oraz krokiet z kaczki w panko z dyniowymi kluseczkami, żelem z buraka i olejem miętowym. Deserem jest mus chałwowy z sosem pistacjowym.
Delice, nowa restauracja na rzeszowskiej scenie kulinarnej, znajdująca się przy Alei pod Kasztanami, oferuje francuskie doznania smakowe. Na przystawkę można wybrać krem cebulowy z emulsją szczypiorkową i grzanką z pinsy z raclette lub pajdę pszenno-żytnią z raclette, cynamonowym kurczakiem i shimeji. W daniach głównych dominuje risotto grzybowe na białym winie lub bowl z polędwiczką w posypce grzybowej. Desery to brioche z karmelizowaną pomarańczą lub śliwka w winie z czekoladowym kremem z mascarpone.
Nowo otwarte Limoncello na Alei Powstańców Warszawy 26a zachwyca połączeniem polskich i włoskich smaków. Jako przystawki serwuje bruschettę na focacci lub focaccię z piersią z kurczaka i sosem śliwkowym, a w daniach głównych oferuje pierożki z ricottą, miętą i tymiankiem lub lasagne z nutą cytrynową. Deser, inspirowany Włochami z nutą pomarańczowego wermutu, gwarantuje niebo w gębie.
Ponadto, warto odwiedzić inne restauracje takie jak Umami, IKEDA SUSHI, Hilton Garden Inn Rzeszów, Blue Diamond (Trzebownisko), Wina Dajcie, Kulisy – Hotel Falcon, Capella Restaurant & Lobby Lounge i Okovita, gdzie podczas RestaurantWeekⓇ można cieszyć się wyjątkowymi doświadczeniami kulinarnymi.
Nie można pominąć Restauracji Okovita, która w ramach swojej specjalnej oferty – Kolacji Słowiańskiej – serwuje autentyczne smaki dawnej polskiej kuchni kresowej. Każde danie przenosi gości w klimat dawnych kresów, podkreślając lokalne produkty i receptury, co czyni to doświadczenie kulinarne naprawdę wyjątkowym.